Uraganul Haiyan a fost cel mai devastator fenomen care a avut loc anul trecut, in urma caruia peste 6.000 de oameni si-au pierdut viata, iar pagubele au depasit 10 miliarde de dolari, suma echivalenta cu aproximativ 5% din PIB-ul statului Filipine.

Ingrijorator este faptul ca in regiune este posibil sa mai aiba loc fenomene asemanatoare, in anii care vor veni, a avertizat Ludger Arnoldussen, membru in conducerea Munich Re, ale carui responsabilitati includ zona Asiei.

"Puterea distructiva a uraganelor ameninta regiunile de coasta, dar si celelalte regiuni din Asia de Sud-Est. Pe baza unui ciclu natural, analizele noastre prevad inceputul unei perioade cu activitate mai intensa a uraganelor, in anii urmatori", a spus Arnoldussen.

Cu toate acestea, din punct de vedere economic, cele mai costisitoare catastrofe naturale din 2013 au fost inundatiile care au avut loc in centrul Europei la inceputul lunii iunie, pierderile totalizand 15,2 miliarde de dolari, din care cele asigurate au fost de 3 miliarde de dolari.

Furtunile din Germania care au avariat masini, cladiri si acoperisuri, in iulie si august, au provocat cele mai mari pagube asigurate, de 4,1 miliarde de dolari, dintr-un total de 5,2 miliarde de dolari.

In raportul anual referitor la catastrofele naturale, reasiguratorul german arata ca 20.000 de oameni si-au pierdut viata anul trecut, in 880 de dezastre naturale la nivel global, dar cu toate acestea pierderile provocate de aceste evenimente au fost de un nivel ceva mai redus comparativ cu alti ani.

Astfel, pagubele totale generate de dezastrele naturale la nivel global au fost de aproximativ 125 de miliarde de dolari, din care cele asigurate s-au ridicat la 31 de miliarde de dolari. Nivelul pagubelor totale este unul ridicat, dar se situeaza sub media ultimilor 10 ani, de 184 de miliarde de dolari, respectiv de 56 de miliarde de dolari in cazul celor asigurate.