"Nu se poate ca ministrul Sanatatii sa nu fie consultat cu privire la problemele sanatatii. Nu se poate ca Ministerul Finantelor Publice sa decida asupra bugetului Sanatatii intotdeauna, nu se poate ca masurile de reforma sa fie discutate doar la Ministerul Finantelor. Ele trebuie discutate cu ministrul Sanatatii, indiferent de nume si de culoarea politica", a spus Cseke Attila, dupa ce si-a anuntat demisia din functia de ministru al Sanatatii.

Cseke Attila a precizat ca nu s-a cerut opinia ministrului Sanatatii la rectificarea bugetara, desi a facut mai multe adrese la MFP asupra problemelor din sistem.

"Am atras atentia ca mai ales in ce priveste bugetul Casei Nationale si Ministerului va fi necesara o rectificare bugetara pozitiva. Saptamana trecuta am cerut MFP o intalnire tripartita - Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor si Casa Nationala -, dar din pacate nu a fost luata in considerare, aceasta intalnire nu a avut loc. Ieri (miercuri, n.r.), la ora 14.00, am primit proiectul de OUG pentru rectificarea bugetara, in care se regasesc anumite sume pentru rectificarea bugetului CNAS. Nu am avut nicio dezbatere, ministrul Sanatatii nu a fost consultat anterior, ceea ce este un fapt destul de grav, pe care l-am invocat si in sedinta de Guvern", a adaugat Attila.

UDMR e alaturi de Atilla

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca regreta demisia lui Cseke Attila.

"Domnul Cseke a facut o treaba extraordinara la Ministerul Sanatatii, de la bun inceput a fost pilonul principal in sistemul de sanatate pentru a-l reforma. In ultimul an si sapte luni, de cand a condus Ministerul Sanatatii, a dat dovada de seriozitate si consecventa si a facut reforme care nu au fost facute in ultimii 11 ani. Regret demisia domnului Cseke, il inteleg si ii multumesc pentru eforturile facute pentru a reforma sistemul de sanatate. UDMR va gasi un inlocuitor in termen de 15 zile, iar in acest interval domnul Cseke va conduce Ministerul Sanatatii", a declarat Kelemen Hunor.

Cseke Atilla a precizat ca si-a exprimat nemultumirea si in sedinta de Guvern de miercuri si ca joi a avut o discutie cu premierul Emil Boc, caruia i-a inaintat demisia. A mentionat de asemenea ca prim-ministrul i-a cerut sa nu demisioneze.

Guvernul: Cseke va mai ramane ministru cel mult 15 zile

Attila Cseke va mai ocupa inca maximum 15 zile functia de ministru al Sanatatii, interval in care premierul Emil Boc va inainta presedintelui Traian Basescu o propunere pentru aceasta functie, informeaza Guvernul.

Cseke Attila si-a exprimat speranta ca UDMR va gasi in scurt timp un inlocuitor la Ministerul Sanatatii, subliniind ca reformele incepute in sistemul sanitar trebuie continuate.

Cseke a fost criticat de presedintele Traian Basescu, acesta declarand, in 25 iulie, la TVR 1, ca ministrul Sanatatii si presedintele CNAS "ori se inteleg" si "pun ordine in cheltuieli", ori pleaca de la cele doua institutii. Basescu spunea atunci ca a avut o discutie cu premierul si va trebui gasita o solutie "foarte rapid".

Seful statului a mentionat ca, in ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor in sanatate. "S-au stins atunci, astazi avem din nou aproape doua miliarde arierate", a spus el, subliniind ca acest lucru nu mai poate continua.

"Si este pentru prima data cand pe tema platii arieratelor la medicamente ajungem la o intelegere cu Fondul si cu UE. Eu nu intamplator am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor), inainte cu o saptamana, chiar in ziua sosirii Fondului la Bucuresti, ca nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii de investitii sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze", a continuat el.

Pe de alta parte, ministrul Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita.

"In prezent, din bugetul pe Sanatate lipseste suma de patru miliarde de lei. Ca sa nu fie probleme pana la sfarsitul anului, vom cere la rectificare aceasta suma. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regasesc in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, unde vor merge trei patrimi din suma totala", declara atunci Cseke Attila.

In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara Ministerul Sanatatii a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru acoperirea deficitului acestuia. Suma primita reprezinta mai putin de zece la suta din cat Cseke sustinea ca ar fi necesar.

Cseke a fost nominalizat de UDMR pentru pozitia de ministru al Sanatatii in 18 decembrie 2009. Este membru al UDMR din 1997. In anii 2002-2003 a fost presedinte al Comisiei de supraveghere a regulamentelor din cadrul UDMR Bihor. In perioada iulie 2002 - iulie 2004 a fost consilier juridic al presedintelui Consiliului Judetean Bihor. Din aprilie 2003 este vicepresedinte executiv al UDMR Bihor si membru in Consiliul Operativ Judetean. Tot din 2003 este membru in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR.

In perioada iunie 2004 - ianuarie 2005 a fost consilier municipal la Oradea si secretarul Comisiei Juridice.

In luna mai 2007 a fost ales de premierul Calin Popescu Tariceanu sa conduca Comisia interministeriala pentru repartizarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului si care sunt valorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminand in 2000 Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatiii din Oradea. La aceeasi universitate a facut studii postuniversitare de drept public si un master in dreptul privat.