"La Astra, suntem destul de avansati. Pe Astra vrem sa o maritam - depinde de parinti, daca au pretentii prea mari la zestre sau daca se multumesc cu zestre mai mica. Avem sanse bune sa o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, in aceasta vara", a spus Misu Negritoiu, potrivit Agerpres.

In cazul Carpatica, presedintele ASF a precizat ca societatea se afla "sub un plan de redresare, cu un numar de actiuni".

"Nu au fost facute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiza. Va trebui, desi planul de redresare este pana la sfarsitul anului, sa acceleram aceste masuri, astfel incat, la 1 ianuarie 2016, sa fie intr-o parte sau in alta", a spus Misu Negritoiu. 

Potrivit unei evaluari a sectorului de asigurari din Romania, la care au participat 13 societati de asigurare (adica peste 80% din piata de asigurari), unele companii trebuie sa actioneze rapid in vederea consolidarii pozitiilor financiare si a solvabilitatii, in conditiile in care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei si este concentrat la patru societati. 

Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la patru societati. 

"In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015", se arata intr-o declaratie comuna a Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, Comisiei Europene si Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale privind evaluarea independenta a sectorului de asigurari din Romania. 

Cele patru societati de asigurari cu deficit de capital agregat sunt Astra, Carpatica, Euroins si Exim. 

Potrivit ASF, aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015.

"Doua societati se afla deja in procedura de redresare financiara. Acestea trebuie sa ia in considerare deficientele suplimentare si sa comunice ASF, in termen de 20 de zile calendaristice de la inchiderea procedurii de redresare financiara, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficiente", anunta ASF.