Oficialul FMI a aratat ca Romania aloca sume insuficiente pentru sanatate, ca procent din PIB, in comparatie cu media de la nivel european, dar pe de alta parte nici nu reuseste sa creasca veniturile bugetare peste 31-32% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu doua saptamani ca actualul Parlament trebuie sa adopte in perioada urmatoare legea sanatatii si Legea de reorganizare administrativ-teritoriala, aratand ca acestea vor intregi reforma statului.

Legea sanatatii a fost retrasa din dezbatere publica la inceputul acestui an. Liderii UDMR au declarat de mai multe ori ca nu doresc ca noua lege a sanatatii sa fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit.

Lybek a insistat ca dincolo de ajustarea fiscala si cresterea absorbtiei fondurilor europene, Romania trebuie sa continue reformele structurale, mai ales in conditiile in care nu sunt excluse in continuare socuri externe.

Printre masurile pe care a insistat reprezentantul FMI se numara liberalizarea pietei de energie si restructurarea companiilor de stat.

Lybek a aratat ca in Romania gazul natural este relativ ieftin, "Romania este binecuvantata cu resurse", dar nu sunt folosite eficient din cauza pretului mic, in special la consumatorii industriali.

In conditii de ineficienta, oficialul FMI a aratat ca nu exista suficiente explorari si exploatari, iar Romania trebuie sa importe gaze foarte scumpe din Rusia, pentru a-si acoperi nevoile curente.

Vorbind despre cresterea treptata a preturilor la gaze si energie electrica, Lybek a punctat ca sunt necesare masuri de asistenta sociala, pentru a compensa impactul. "Sunt persoane sarace in Romania, sa spunem adevarul, ele trebuie protejate impotriva acestor cresteri. Se vor identifica grupurile vulnerabile si ele vor fi protejate prin masuri de asistenta sociala", a spus Lybek.

In ceea ce priveste restructurarea companiilor de stat, reprezentantul FMI a aratat ca statul si-a demonstrat limitele din calitatea de actionar, iar societatile din subordine inregistreaza pierderi, aduc profituri nesemnificative si au arierate semnificative. "Cu aceste reforme in curs, dupa ce sangerarea e oprita trebuie sa fie reduse si arieratele", a spus Lybek

El a aratat ca in cadrul restructurarii companiilor de stat, varianta introducerii managamentului privat a fost propusa de autoritatile romane.

Guvernul a aprobat in urma cu aproape doua saptamani un proiect de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate pana la sfarsitul anului 2013 pentru clientii non-casnici si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici, calendarul propriu-zis de liberalizare urmand sa fie prezentat dupa avizul Parlamentului.