El a aratat ca Romania trebuie sa profite de momentul de oportunitate existent, deoarece urmatorul moment nu stie daca si cand exact va veni, dar ca apreciaza si recomandarea guvernatorului Bancii Nationale la moderatie, informeaza Mediafax.

"Apreciez, insa, in acest context extrem de optimist, si apelul intelept la moderatie din partea guvernatorului, exuberanta in orice domeniu poate la un moment dat sa duca la esecuri neasteptate. In pregatirea intalnirii de astazi, ieri ar fi trebuit sa citesc un manual de piete de capital, ca sa imi reamintesc cunostintele din facultate. Nu am avut timpul necesar si atunci am revazut un film, «Too big to fail» ("Prea mare pentru a esua" - n.r.) si m-am gandit daca altora li se poate intampla - unora mult mai destepti, cu mai multa experienta decat noi - sa greseasca fundamental, as vrea ca noua sa nu ni se intample, nici pe piata de capital, sau, daca ni se intampla pe alta piata, sa zicem a asigurarilor, sa nu ne aflam in situatia «Too big to save» ("Prea mare pentru a se salva" - n.r.)", a transmis Ponta catre BNR, dupa care a revenit la contextul economic favorabil in care se afla Romania.

Bazata pe romanul bestseller cu acelasi titlu al jurnalistului de la cotidianul New York Times Andrew Ross Sorkin, drama de televiziune "Too Big to Fail" isi propune sa identifice cauzele care au generat marea criza financiara de pe Wall Street din anul 2008 si, implicit, criza economica ce a cuprins atat America de Nord, cat si Europa si ale carei efecte se resimt inclusiv in Romania.

Mesajul premierului catre BNR este transmis in contextul in care, joi seara, Ponta a mers la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde a avut o discutie cu reprezentantii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor cu atributii in zona financiar-bancara, surse guvernamentale precizand ca unul dintre subiecte a fost situatia Astra Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din piata.

Ponta a discutat si despre acest subiect, premierul opinand ca din punct de vedere legal cei care au cunostinta de fapte care prezinta indicii de infractiune au obligatia sa sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discutie.

Autoritatea de Sipraveghere Financiara (ASF) suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, citat de Mediafax, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.