Cu o pondere de 80% in piata de profil, asiguratorii care vor fi testati sunt Astra, Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig, Groupama, UNIQA Asigurari, ING Asigurari de Viata, Asirom, Euroins, Carpatica Asig, Generali Romania, PAID Romania, AXA Life Insurance si CARE Romania.

Licitatia are 15 loturi si include, pe langa fiecare asigurator, si servicii de consultanta pentru efectuarea testului de stres si evaluarea cerintelor financiare prudentiale si servicii de consultanta privind managementul proiectului.

Potrivit datelor ASF, pentru loturile 1-14 ale licitatiei si-au manifestat interesul Mazars Romania, KPMG Romania, Milliman, Pricewaterhousecoopers Audit Romania (in asociere cu Pricewaterhousecoopers Polonia), Deloitte Audit Romania (in asociere cu Deloitte Polonia) si consortiul format din Ernest&Young Assurance Service SRL, Ernest&Young Services SRL, Ernest&Young Suport Services SRL si alte trei entitati Ernest&Young din Polonia. Pentru lotul 15, servicii de consultanta privind managementul proiectului, nu s-a inscris niciun candidat.

Contractul consta in evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare si efectuarea testului de stres in sectorul asigurarilor din Romania, denumit "Exercitiu BSR" (Balance Sheet Review and Stress Test), se spune in anuntul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro. Data de finalizare a intregului proiect este 30 iunie 2015.

Cheltuielile pentru serviciile prestate de catre consultant referitoare la efectuarea testului de stres si evaluarea cerintelor financiare prudentiale, precum si pentru serviciile prestate de catre managerul de proiect vor fi platite de ASF. Toate taxele de audit generate de evaluarea activelor si pasivelor vor fi suportate de catre societatile participante.

Programul de evaluare este rezultatul unei intiative a ASF, Comisiei Europeane si Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

In cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un numar de 38 de societati au desfasurat activitati de subscriere in domeniul asigurarilor. Capitalul social al asiguratorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, in crestere cu 16,1% fata de 2012, iar activele totale au scazut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asiguratorilor au scazut in 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenta dintre suma profiturilor si cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat in 2012.