"Nu se poate ca acest produs sa genereze atatea probleme pe piata asigurarilor", a avertizat Negritoiu intr-o intalnire cu directorii mai multor companii de asigurari care reprezinta peste 70% din piata si cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR), potrivit unui comunicat transmis miercuri de ASF.

Autoritatea vrea constituirea unor grupuri comune de lucru la care sa participe reprezentanti ai ASF, UNSAR si ai companiilor de asigurari, pentru gasirea unor solutii de redresare a pietei RCA, fiind vizata o mai mare transparenta a primelor, a cheltuielilor de reparatii si a acoperirii pagubelor.

Piata de asigurari din Romania este dependenta de segmentul asigurarilor auto, care reprezinta 65,12% din totalul primelor brute subscrise pe categoria asigurarilor generale in 2013, noteaza ASF in raportul anual publicat marti.

Datele trimestriale ale ASF arata ca in primul trimestru al acestui an piata asigurarilor a scazut cu aproape 3,5% fata de perioada corespunzatoare din 2013.

Negritoiu a propus, in timpul intalnirii cu directorii companiilor de asigurari, elaborarea unui plan de redresare si dezvoltare a sectorului asigurarilor, avand in vedere ca piata nu da semne clare de revenire dupa criza financiara, potrivit comunicatului transmis miercuri.

In anul 2013, piata asigurarilor a inregistrat pierderi nete de 1,283 miliarde lei, fata de 321,58 milioane lei in 2012, mai mult decat pierderile cumulate din cei patru ani anteriori, mai reiese din raportul anual al ASF. Mai mult de jumatate din companiile de asigurari prezente in Romania au inregistrat pierderi anul trecut. Astfel, doar 17 companii au avut profit, in timp ce celelalte 20 au inregistrat pierdere.

Primele brute subscrise anul trecut in Romania, pe cele doua categorii de asigurari - generale si de viata - au totalizat 8,124 miliarde lei, in scadere cu 132,26 milioane lei fata de nivelul din 2012, reprezentand o contractie de 1,6% in termeni nominali si 5,37% in termeni reali.