Creditorii au termen 90 de zile de la data pronuntarii deciziei pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna, potrivit unui comunicat publicat luni, care mai precizeaza ca decizia nu este definitiva.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, in 27 iulie 2016, declansarea procedurii de faliment in cazul Carpatica Asig.

In octombrie 2016, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins contestatia depusa de Carpatica Asig, prin care firma de asigurari cerea suspendarea deciziei ASF de declansare a procedurii de faliment.

FGA reaminteste potentialilor creditori ca fondul poate efectua plati din catre creditori doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

”Pana la data de 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potentialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 12.981 cereri de plata, inclusiv cereri de plata pentru dosarele de dauna nou deschise de FGA. De asemenea, Fondul a primit, pana la aceeasi data, 10.569 de cereri pentru deschiderea de dosare de dauna”, se arata in comunicat.

De la data pronuntarii hotararii deciziei instantei de deschidere a procedurii de faliment, respectiv 16 februarie 2017, incepe sa se calculeze termenul limita, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna. FGA a preluat, pana in prezent, de la Carpatica Asig 27.270 dosare de dauna.

Situatia falimentului Carpatica Asig este complicata si de existenta unui dosar al DNA in care au fost trimisi in judecata mai multi membri ai ASF acuzati ca au favorizat firma de asigurari a milionarului Ilie Carabulea. Dupa decizia ASF, procurorii DNA au cerut instantei supreme sa interzica procedurile de dizolvare sau lichidare a societatii Carpatica Asig.

In 13 septembrie, instanta suprema a admis cererea DNA care solicitase luarea masurii preventive de interzicere a dizolvarii si lichidarii Carpatica Asig, decizia fiind una definitiva.

Dupa primele noua luni ale anului trecut, Carpatica Asig ocupa pozitia a treia pe piata asigurarilor auto obligatorii RCA, cu o cota de piata de 13,9%, potrivit datelor ASF.