Premierul Victor Ponta, a precizat ca vor creste si accizele la produsele petroliere, odata cu rata inflatiei. Asa ca unii se gadesc deja serios sa renunte la masini.

Andrei Boboc face un experiment: si-a lasat masina in parcare, iar de doua luni merge doar cu bicicleta. "Am ajuns la 700 de km in 2 luni. La un consum de 10 litri inseamna 70 de litri, adica 720 de lei. In doua luni mi-am achitat, practic, bicicleta, economisind din benzina", spune Andrei.

Noua la suta din cei care renunta la masina aleg o bicicleta, 11% merg cu autobuzul, 15% isi impart masina cu prietenii, iar aproape 40% isi folosesc autoturismele cand este necesar.

De la 1 ianuarie, dupa ce va fi introdusa taxa de 7 eurocenti si dupa ce accizele vor creste in functie de inflatie, masina va fi un moft pentru multi alti romani.

Paradoxal, dar fara toate aceste biruri am plati jumatate din banii pe care ii lasam la pompa. Pretul pe care soferii il platesc pentru benzina este 2 lei si 80 de bani. Pentru motorina pretul de fapt ajunge la 3 lei si 30 de bani. Ceea ce scumpeste carburantul sunt accizele, dar si TVA-ul. Noua taxa pentru drumuri, care va fi instituita de la 1 ianuarie, va creste si va duce pretul carburantului peste pragul psihologic de 6 lei.

Astfel, mai nou, Romania devine lider in Europa de est la nivelul taxelor din benzina si motorina. Mai mult, carburantul romanesc are taxe mai mari decat cel din Spania si la fel de mari ca in Luxemburg.

In aceste conditii, nu stim cine va merge pe cei 4.000 mii de kilometri pe care autoritatile se jura ca le vor construi pana in 2027 din banii stransi.

Premierul Ponta promitea la inceputul anului ca nu va mai candida la parlamentare daca autostrada Comarnic-Brasov nu este gata pana in 2016. Autoritatile spera sa acumuleze in fiecare an din noile biruri peste 400 de milioane de euro.