Parteneriatul nu va include un schimb de actiuni, dar va consta in partajarea costurilor de cercetare si dezvoltare si va permite mentinerea preturilor la un nivel competitiv, pe o piata dificila, relateaza Reuters.

Noile automobile vor fi construite pe platforma Mazda cu tractiune pe spate si vor fi produse la o fabrica Mazda din Hiroshima, Japonia.

Noua versiune a automobilului Alfa Spider, renumit pentru rolul avut in filmul "The Graduate" (Absolventul n.r.) din 1967, va fi fabricata din 2015 si va fi proiectata de Fiat, astfel ca motorul si designul vor apartine mai degraba Alfa Romeo decat Mazda.

Alfa Romeo s-a retras din Statele Unite in 1995, dar este gata sa revina la sfarsitul lui 2013, cu automobilul sport 4C. Unii analisti se asteapta ca noua versiune a Spider va propulsa Alfa Romeo in SUA, cea mai mare piata a automobilelor sport cu doua locuri, si va aduce vanzari de circa 20.000 de unitati pe an.

Fiat a construit deja automobilul compact 500 in colaborare cu Ka, al Ford Motor, Fiat Punto cu Opel Corsa si Fiat Seidici cu un mini SUV al Suzuki Motor, impartind costurile de investitii de circa 1 miliard de euro necesare pentru dezvoltarea fiecarui automobil nou.

Modelul MX- 5, lansat de Mazda in 1989, este cel mai bine vandut automobil sport decapotabil cu doua locuri din istorie, cu peste 900.000 de unitati comercializate, potrivit editiei din 2011 a Guinness Book.

Acordul final intre Fiat si Mazda ar urma sa fie perfectat in a doua jumatate a acestui an.