Toti crescatorii individuali risca amenzi, daca nu anunta autoritatile locale, mai exact primariile, de decesul animalelor din gospodarie. Amenda ar putea varia intre 100 si 200 de lei. Daca legea va intra in vigoare,persoanele vizate vor trebui sa anunte autoritatile responsabile pentru sectorul teritorial unde are loc decesul.

 

Potrivit proiectului de ordonanta, crescatorii individuali trebuie sa ia legatura cu autoritatile in maximum 24 de ore. In urma sesizarii, acestea trebuie sa intocmeasca registre  de evidenta a transporturilor, categoriilor si cantitatilor de subproduse de origine animala trimise catre spatiile de neutralizare. Ulterior, cadavrele vor fi transportate spre unitatile specializate. 

 

Cazul fermelor este unul diferit. Acestea au obligatia sa ia masuri pentru prevenirea imbolnavirii animalelor, oamenilor sau poluarea mediului. Amenzile in acest caz sunt mai mari si ar putea ajunge pana la 1.000 de lei. 

 

Totusi, se ia in calcul situatia in care transportul spre unitatile de neutralizare ar fi dificil. In acest caz, ingroparea cadavrelor ar fi facuta in locuri special amenajate, dar doar sub indrumarea autoritatilor. 

 

Actul normativ se afla inca in dezbatere publica si urmeaza sa fie luata o decizie.