"Aceasta confirma pozitia adoptata de catre APIA de a solicita sistarea programului dupa acest an", se mai spune in comunicatul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).

Reprezentantii asociatiei afirma ca un factor favorabil pe piata auto este cresterea disponibilitatii unor institutii bancare de a acorda credite pentru achizitia de autovehicule, situatie care nu are totusi la baza un cadru de reglementare imbunatatit fata de cel de anul trecut.

"Apreciem ca este nevoie de un cadru legal care sa stimuleze achizitia de autovehicule care incorporeaza tehnologii avansate (electrice, hibride sau care folosesc combustibili alternativi), orientate catre eficienta si protectia mediului, deoarece acestea polueaza mai putin sau deloc, contribuind, totodata si la cresterea gradului de siguranta rutiera precum si de masuri eficiente de limitare a evaziunii fiscale din domeniul comertului cu autovehicule rulate", se mai arata in comunicat.

Programul "Rabla 2014" pentru persoane fizice a inceput in 8 aprilie, iar pentru institutii publice si persoane juridice pe 30 aprilie. Cei interesati sa achizitioneze un autovehicul nou prin programul "Rabla 2014" se pot inscrie la dealerii auto si, ulterior, sa-si caseze masinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Anul acesta, cei care vor sa isi caseze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se prezinta direct la dealerul auto validat de la care doresc sa cumpere si se inscriu, urmand ca apoi sa mearga la un colector autorizat in program pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare.

Livrarile totale de autovehicule (autoturisme si vehicule comerciale) au inregistrat dupa sapte luni o crestere de 30,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile de autoturisme urcand cu 32,7%, potrivit Mediafax.