Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor din grupul Rompetrol, a scumpit astazi din nou benzina, cu noua bani pe litru. In schimb, a ieftinit motorina cu 12 bani pe litru, potrivit site-ului companiei.

Astfel, la Rompetrol, benzina EFIX 95 este comercializata de acum la 5,42 lei pentru un litru, in timp ce sortimentul ALTO 101 costa 6,09 lei pentru un litru.

In ceea ce priveste motorina, pentru un litru din sortimentul Efix, soferii platesc in prezent 5,26 lei, respectiv 5,57 lei pentru Alto 55.

In statiile de alimentare insa, pretul poate varia cu +/- 5% fata de pretul de referinta.

Grupul Rompetrol este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL.

Pana in acest moment, OMV Petrom nu a majorat preturile carburantilor.

Citeste si:

Cat de repede risca benzina sa ajunga la 7 lei pe litru si unde gasesti cei mai ieftini carburanti?

Cum poti sa cumperi cea mai ieftina benzina

Cand vom cumpara carburanti mai ieftini in Romania?

Vor continua companiile petroliere sa majoreze preturile carburantilor?

“In curand si ceilalti jucatori de pe piata petroliera vor scumpi carburantii. Asa se procedeaza, de obicei. Cand scumpeste unul, il urmeaza si ceilalti. Insa acest lucru nu este deloc in regula”, a spus pentru incont.ro presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache.

Tache sustine ca in acest ritm, romanii vor ajunge sa plateasca, in toamna, 7 lei pentru litrul de benzina.

“Sunt sigur ca vor continua scumpirile. In toamna, ne vom apropia de 7 lei pe litru”, a spus Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania.

Isarescu nu este de acord cu inghetarea preturilor carburantilor, nici macar in situatii extraordinare

Despre o posibila inghetare a preturilor carburantilor, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sustine ca aceasta nu ar reprezenta o masura benefica pentru Romania. Potrivit acestuia, o astfel de masura ar duce la cresterea traficului de frontiera, desi Comisia Europeana ne-a dat unda verde pentru a face acest lucru.

"Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar dupa ce s-au incheiat fractura a fost si mai mare. In acest conditii nu pot sa sustin o astfel de masura", spune Isarescu.

Daca va exista o decizie la nivelul Uniunii Europene, Romania o va adopta, "cu retinerile de rigoare", a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Cu toate astea, un purtator de cuvant al Directiei Generale Concurente din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles, Marisa Gonzales Iglesias, a declarat in exclusivitate pentru incont.ro si ProTV, pe 30 aprilie, ca "posibila inghetare anuntata de Guvernul Romaniei nu incalca nici una din regulile concurentei din Uniunea Europeana".

"Altminteri, daca suntem intr-o uniune in care toata lumea trece granita, o ruptura fata de restul pietelor nu face altceva decat sa aduca bani pentru niste speculatori", a spus oficialul BNR.