Volkswagen, Daimler şi BMW ar putea oferi proprietarilor de vehicule care îndeplinesc standardele privind emisiile Euro 4, precum şi celor care deţin unele modele care îndeplinesc standardele privind emisiile Euro 5, posibilitatea de a-şi schimba automobilele cu unele noi.

De asemenea, producătorii auto ar putea plăti o parte din costurile reconfigurării sistemului hardware, susţin sursele, potrivit Agerpres.

"Problema încă nu este complet rezolvată, dar aceasta este direcţia spre care ne îndreptăm", a declarat una din surse.

Reprezentanţii Daimler, Volkswagen şi BMW nu au dorit să comenteze informaţia.

Olaf Scholz, ministrul german de Finanţe, a avertizat producătorii auto că nu trebuie să se bazeze pe sprijinul statului în privinţa actualizării costisitoare a sistemului hardware.

"Nu cred că este o problemă care să aibă legătură cu fondurile publice", a declarat, pentru DPA, Olaf Scholz, care este şi vicecancelar.

Acesta a apreciat că este de preferat o reconfigurare a sistemului hardware în loc de interzicerea vehiculelor echipate cu motoare diesel, care ar afecta "modul de viaţă a milioane de cetăţeni".

Citește și: Mașinile diesel își fac ieșirea din Europa. Tot mai multe orașe interzic mașinile pe motorină

Şi ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a afirmat că planul său de a lupta împotriva poluării în oraşe, prin reconfigurarea sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel mai vechi, nu implică folosirea banilor plătitorilor de taxe sau a proprietarilor de maşini.

"Concepţia mea actuală este că nu vom apela la banii contribuabililor sau ai proprietarilor de maşini. Aceasta înseamnă că producătorii auto din Germania vor trebui să creeze cadrul care să-i ajute să recâştige încrederea", a declarat Scheuer, pentru postul de televiziune ZDF.

Părerile oficialilor germani privind reducerea poluării cauzate de vehiculele diesel sunt diferite. În timp ce ministrul Mediului este în favoarea unor costuri de 3.000 de euro per vehicul pentru reconfigurarea sistemului hardware, ministrul Transporturilor doreşte subvenţii pentru proprietarii vehiculelor echipate cu motoare diesel mai vechi care achiziţionează modele noi, mai puţin poluante.

Ministrul Mediului a scris pe Twitter că problema nu poate fi rezolvată fără reconfigurarea sistemului hardware şi a adăugat: "Cel mai corect şi mai bun mod de a rezolva criza diesel îl reprezintă plata procedurii de reconfigurare de către producătorii auto".

Citește și: Decizia Volkswagen în privința mașinilor diesel. Câți bani dă pentru fiecare vehicul

Şi revista germană Spiegel a anunţat, fără a cita sursa informaţiei, că Angela Merkel sprijină propunerea de a se solicita reconfigurarea sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel mai vechi, pentru a reduce poluarea.

Merkel a decis în favoarea unei actualizări obligatorii şi a cerut ministrului Transporturilor să elaboreze un proiect de lege care să permită funcţionarea maşinilor cu norma de poluare Euro 5, pentru a evita restricţiile anunţate deja în unele oraşe din Germania.

Poluarea urbană în multe oraşe germane este mai ridicată decât prevăd normele UE, determinând autorităţile sub presiune să găsească metode de a reduce poluarea.

Germania s-a angajat ca până la sfârşitul anului să actualizeze softul la aproximativ 5,3 milioane de maşini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu până la 30%.

În februarie, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor. Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa.

Industria auto germană, unde lucrează aproximativ 800.000 de angajaţi, este afectată de reacţia negativă faţă de automobilele echipate cu motoare diesel după ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii şi a stimulat în alte ţări investiţiile în vehiculele electrice.

Pentru a reduce nivelul poluării şi a evita interzicerea totală a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler şi alţi producători auto şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a maşinilor electrice.