Un adevarat fan “motoare” si-a construit acasa cel mai mic motor. Desi are 25 de cmc (25 mililitri), e aproape la fel de mic precum o surpriza de la ouale de ciocolata.

Motoarele de scuter au capacitate de 50 de centimetri cubi. In realitate, diferenta de volum este cu totul alta. Motorasul este cu ardere interna (benzina). Configuratia cilindrilor este similara celor mai puternice masini, V8 (8 cilindri in “V”).

Miniaturizarea a fost facuta la strung si cu o freza veche de un secol. Motorul are absolut toate componentele unui model la scara mare, chiar si injectie directa in cilindru. Pentru cei care stiu bine despre ce este vorba, omul care l-a construit i-a pus 16 valve, adica 4/cilindru (2 x admisie si 2 x evacuare).

Ca sa demonstreze ca este un motor adevarat, care functioneaza dupa principiile motoarelor de pe masinile mari, cel care l-a facut l-a conectat la calculator. Pe display se pot vedea date despre putere, cuplu, consum, turatii si alti parametri importanti de test.

Motorasul cu benzina poate fi pus pe masinute teleghidate sau pe orice alte jucarii “de viteza”. Sunetul pe care il scoate este extraordinar.

Masini de distractie-n “masa”. Mai dotate ca un Mercedes, mai puternice decat un BMW si mai sigure decat un Volvo. Duminica la promotor, de la 10.00 pe Sport.ro.