"Accidentul a avut loc in noiembrie 2009, dar suma a fost platita, in final, in ianuarie 2011. S-a lungit foarte mult, inexplicabil", povesteste un sofer care a asteptat mai mult de un an sa primeasca de la asigurator contravaloarea reparatiei, 7.000 de euro, suma pe care o platise din propriul buzunar.

Alt pagubit a patit la fel. Nici dupa un an nu a vazut banii ceruti pentru reparatii, in baza asigurarii obligatorii.  "A venit hartie ca nu a existat accidentul. Ne-a spus sa-i dam in judecata", spune Ion Papariga.

Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor introduce reguli stricte. "Daca dosarele sunt complete si despagubirea nu se plateste, poate sa solicite penalitati de 0,2% pe zi intarziere. Noi avem parghiile necesare sa obligam societatea sa plateasca", explica Mona Cucu, seful directiei de asigurari obligatorii, CSA.

La o despagubire de 7.000 de euro, un sofer ar primi intr-un an 5.000 de euro din penalizari. "Companiile de asigurari vor trebui sa-si imbunatateasca ritmul de raspuns pentru clienti. Asta inseamna injumatatirea timpului pe care il aveau pana acum", afirma Madalin Rosu, seful departamentului de daune auto al unei companii de asigurari.

Penalizarile se calculeaza din ziua in care a fost aprobat dosarul de daune. Noile reglementari vor intra in vigoare saptamana viitoare, dupa  ce vor fi publicate in Monitorul Oficial. Asiguratorul este obligat sa anunte daca are suspiciuni cu privire la accident in maximum cinci zile si are la dispozitie trei luni sa dovedeasca eventuala frauda.