Luna trecuta, un tanar de 21 de ani din Cluj a ucis un om si a ranit trei persoane dupa ce nu si-a mai stapanit masina si a intrat violent intr-un pod.

In august 2013, camerele de supraveghere din Pitesti au surprins un alt sofer care a incercat sa evite tamponarea cu un autoturism, pe care nu l-a vazut oprit la trecerea de pietoni. A fost cat pe ce sa loveasca o femeie aflata in apropiere. 

Intr-un alt caz, un tanar de 21 de ani a provocat un accident infiorator in care si-a ucis sora cu 5 ani mai mica. S-a intamplat pe Autostrada Soarelui, la finalul unei curse in care soferul a avut 200 de kilometri la ora.

Cei trei conducatori auto sunt lipsiti de experienta, pentru ca sunt incepatori. Ca sa evite asemenea tragedii, autoritatile vor sa modifice legea, astfel incat soferii incepatori sa fie insotiti cand circula noaptea de conducatori auto cu experienta.

Cel mai probabil amendamentul a fost inspirat de legislatia rutiera internationala. Spre exemplu, in Statele Unite, soferii incepatori care au peste 18 ani nu au voie sa conduca noaptea in intervalul 23 - 5 dimineata, iar in Olanda este emis un permis de incepator pe 5 ani timp in care daca ati strans 3 puncte de penalizare pentru accidente sau nereguli in trafic soferul ramane fara permis.

Anul trecut, in tara noastra soferii incepatori au provocat peste 1.000 de accidente, dintre care 261 noaptea. Peste 210 oameni au murit si alti 1.114 au fost raniti. In acest moment in trafic sunt peste 200 de mii de incepatori, dar numarul lor creste cu fiecare examen sustinut la scolile auto.