"In Romania, am adus, pentru prima data, pe agenda publica teme precum economia subterana. Una dintre principalele bariere pentru consolidarea unei economii sustenabile. Relatia invers proportionala intre gradul de plati electronice si economia subterana este evidenta la nivel european. In Romania, o tara inca marcata de economie subterana, 28% din PIB-ul tarii se duce in economia subterana, adica aproape 30 de miliarde de euro", a spus Cretu.  

180 de municipalitati primesc plata cu cardul in mod fizic, dintre care 120 de primarii accepta plati cu cardul direct prin aplicatia Ghiseul.ro.   '

"Am propus guvernului masuri concrete incepand din 2013, iar de atunci am inceput sa discutam si cu Ministerul Finantelor. Din 2009, am pornit initiativa de acceptare a platii cu cardul in municipalitatile locale. De la 11-12 primarii am ajuns la 180 de primarii care accepta plata cu cardul in mod fizic, iar 120 de primarii pot primi bani direct prin Ghiseul.ro. Ma bucur sa spun ca, inca din 2010, avem discutii cu domnul Bostan /actualul ministru al Societatii Informationale, n.r./ despre cum sa facem acest flux de bani sa fie mai usor atat dinspre cetateni spre guvern, cat si invers. Am realizat studii despre economia subterana, pentru ca trebuie sa intelegem acest fenomen. Daca am ajunge la 30% colectare taxe prin carduri s-ar putea economisi la buget circa 23 de milioane de RON", a subliniat Catalin Cretu, potrivit Agerpres.

Reprezentanti ai autoritatilor, procesatorilor de plati si marilor comercianti participa, joi, la conferinta cu tema "20 de ani de carduri, 20 de ani de democratizare a platilor", eveniment in cadrul caruia sunt trecute in revista momentele-cheie ale dezvoltarii pietei cardurilor si impactul platilor electronice in economie.