In 2007, atunci cand au cumparat cu 57 milioane euro Automobile Craiova, americanii de la Ford au semnnat un contract cu statul roman prin care se obliga sa ajunga la o productie de 250.000 de masini in patru ani. In caz contrar ar trebui sa plateasca penalitati de milioane de euro.

“Pana in prezent, Ford Romania a produs 900 de vehicule. Inca ne aflam in etapele primare ale productiei la fabrica de la Craiova. Ne vom adapta volumul productiei la modificarile privind infrastructura de la fabrica si modernizarile pe care le intreprindem, cum ar fi deschiderea Sectiei Vopsitorie total remodelate”, a declarat pentru incont.ro Nadia Crisan membru al Consiliului de Administratie al Ford Romania.

Ford are programate pentru activitatea din Romania investitii totale de 1,2 miliarde de euro, finantate in cote egale de cate 600 de milioane de euro, bani proveniti de la Banca Europeana pentru Investitii si direct de la Ford Europa.

Spre comparatie, in uzina Dacia s-au produs in 2009 aproximativ 300.000 de autoturisme.
Pentru a ajunge la acesta productie Dacia primise pana in vara anului trecut ( in total 10 ani), investitii de 1,5 miliarde euro. In aceasta perioada, Dacia a produs 1,3 miliarde masini.

Ford mai are la dispozitie un an si opt luni pentru a ajunge numarul de 250.000 de masini iesite pe poarta fabricii. Pentru asta pregateste lansarea in productie un nou model, B-Max, despre care nu sunt oferite detalii oficiale.

“ La fabrica Ford de la Craiova vom construi un model de clasa mica, care nu este nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Nu avem alte detalii de adaugat in momentul de fata” , a spus Nadia Crisan.

Pentru a ajunge la tinta propusa de 250.000 de masini, Ford Romania ar trebui sa mai angajeze inca 2.000- 3.000 de oameni. Acum lucreaza in uzine aproximativ 3.500 de angajati.

Ford a inceput productia in Romania in septembrie 2009. Atunci a iesit de pe linia de montaj primul Ford Transit Connect asamblat la Craiova, cu piese importate din Turcia.

Anul trecut au fost asamblate 300 de utilitare Transit Connect la Craiova, dintre care circa 50 au fost vandute in Romania.
Ford a preluat Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din societate, platind statului roman 57 de milioane de euro. Ulterior, in cursul anului trecut, participatia Ford la Automobile Craiova a crescut la peste 90%.