Salonul auto de la Detroit, care dureaza pana in 28 ianuarie, a debutat prin acordarea unor premii pentru cele mai bune vehicule, castigate in acest an de constructorii straini.

Modelul Honda Civic a primit premiul pentru cel mai bun autoturism, iar Volvo XC90, pentru cel mai bun 4x4 urban (SUV).  

Camionetele (pick-up), crossover-ele si automobilele de teren( 4x4) sunt principalele castigatoare ale revenirii pietei auto americane. Din cele 17,47 milioane vehicule vandute anul trecut in SUA, un record istoric, aproape 60% fac parte din aceasta categorie care ofera marje de profit confortabile producatorilor si permit revenirea sectorului auto pe profit.  

Printre noutatile prezentate la Detroit se numara berlina S90 de la Volvo, in timp ce constructorul german Audi a facut senzatie prin dezvaluirea unui concept car pe baza de hidrogen Tron Quattro.  

General Motors a prezentat inca de duminica seara noul sau SUV Envision, fabricat in China, care ar urma sa fie vandut in SUA, o premiera pentru cel mai mare constructor auto american, precum si un prototip al coupe-ului Buick, denumit Avista. Iar vineria dat imagini cu Chevrolet Cruze Hatch 2017, un nou model cu cinci usi, care va iesi pe piata din SUA in trimestrul III din 2016. La acestea se adauga Chevrolet Bolt, un mic automobil electric cu autonomie de deplasare de 320 de kilometri.   

La randul sau, grupul Fiat Chrysler isi va lansa un monovolum Chrysler total nou, in stilul traditionalelor masini "de familie".   

Ford ar urma sa relanseze eticheta Continental, renumita pentru berlinele pe care marca de lux Lincoln le-a lansat in anii 1950 si 1960, epoca de aur a industriei auto americane.  

Hyundai vine la Detroit cu Genesis G90 2017, care inlocuieste actualul model Equus si va fi primul dintr-o serie de sase modele Genesis pe care producatorul sud-coreean intentioneaza sa le realizeze pana in 2020, la concurenta cu masinile de lux germane si japoneze.  

In randul constructorilor auto europeni, Volkswagen a dezvaluit un prototip hibrid al modelului 4x4 Tiguan. Volkswagen trece in prezent prin cea mai grava criza din istoria sa, dupa ce in septembrie a recunoscut ca in perioada 2005 - 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.  

Infiniti, divizia de lux de la Nissan, va expune noul coupe Q60, modelul de teren QX60 si berlina Q50, iar Lexus va incerca sa atraga publicul cu modelul LC 500.  

Mercedes-Benz vine cu noile modele E Class, SLC coupe si decapotabilul S65. BMW isi face aparitia cu coupe-ul M2 si masina de teren X4 M40i, firma Porsche se va prezenta cu 911 Turbo si Turbo S, iar Audi cu un model A5. 

Dupa mai multi ani in care cresterea industriei auto a fost stimulata de tarile emergente, 2015 a fost anul in care doua piete mature, America de Nord si Europa, au inregistrat cresteri de peste 5%. In schimb, vanzarile au scazut in America Latina si Rusia, victime ale devalorizarii monedelor si ale dificultatilor economiilor emergente.

Salonul auto de la Detroit prezinta peste 40 de modele noi de masini. Acesta va fi vizitat in 20 ianuarie de presedintele american, Barack Obama, al treilea sef de la Casa Alba merge sa vada aceasta expozitie, organizata pentru prima data in 1899, anunta EFE.  

Perspectivele pentru 2016 se anunta bune nu numai gratie fortei crescute a economiei SUA, ci si in contextul scaderii pretului la combustibili, cea ce a dus la explozia vanzarilor anumitor tipuri de masini.