Până acum, Fiscul a dat înapoi 1,7 miliarde de lei. Titularii nu primesc doar banii pentru taxa auto, ci și dobândă.

La sediul ANAF din Sectorul 6 era forfotă mare la ora prânzului.

Am avut surpriza să găsesc 38 de numere în faţa mea. Nu am timp ca să stau toată ziua pentru acest lucru”, spune un tânăr.

Şi poate că nu s-ar face aglomeraţie dacă oamenii ar şti că există un singur formular pe care trebuie să-l depună, o cerere de restituire, pe care o găsiţi, simplu, dând o căutare pe internet după “cerere taxa auto ANAF”. Acest formular trebuie completat corect, iar unde nu ştiţi suma, de pildă, sau ce tip de taxa, trebuie să lăsaţi aşa pentru că vă va ajuta funcţionarul ANAF să-l completaţi.

Au fost însă şi oameni care s-au pregătit din timp.

“A fost perfect, m-am orientat pe site şi imediat am completat. Banii vor intra peste vreo 6 luni”, spune un bărbat.

Termenul de plată a sumelor este luna decembrie, pentru taxele achitate până în 2013 şi martie anul viitor, pentru timbrul de mediu.

La taxa plătită ar trebui să primiţi şi dobânda, pentru că statul s-a folosit de banii dumneavoastră.

Adrian Benţa, consultant fiscal: “Procentul de dobândă este cel prevăzut în Codul de Procedura Fiscală, de 0,02% pe zi. Perioada pe care se datorează este de la data iniţială a plății taxei, când s-a dus contribuabilul şi a dat banii la buget, până la data restituirii.”

Dacă primiţi mai puţini bani decât aţi plătit, poate fi vorba despre o eroare sau, cel mai probabil, aţi avut o datorie la stat.

Adrian Benţa, consultant fiscal: “Atunci, mai întâi se va compensa datoria pe care o ai tu la bugetul de stat şi vei primi doar diferenţa.”

ANAF susţine că până acum a achitat deja 636.000 de cereri, în valoare de peste 1,7 miliarde de lei, dintre care 700 de milioane doar anul acesta. În cei 10 ani de la prima taxă auto, s-ar fi plătit acest bir pentru un milion de maşini, potrivit unor surse din administraţie.