Săptămâna trecută, fondatorul Tesla i-a şocat pe investitori după ce a anunţat că ar vrea să scoată Tesla de pe bursă la un preţ de 420 de dolari pe acţiune, un preţ care ar evalua producătorul auto la 72 miliarde de dolari.

Atunci, Elon Musk nu a oferit alte detalii referitorare la modul în care ar putea fi finanţată operaţiunea, adăugând doar că finanţarea este asigurată.

"În urmă cu aproape doi ani, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite m-a contactat în repetate rânduri pentru a scoate Tesla de pe bursă. Prima întâlnire cu mine a avut loc la începutul lui 2017, ocazie cu care şi-au exprimat interesul, deoarece este important pentru ei să îşi diversifice operaţiunile dincolo de petrol. Ulterior, am avut mai multe întâlniri la care şi-au reiterat interesul. Evident, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite are suficient capital pentru a executa o astfel de tranzacţie", se arată într-un mesaj publicat de Elon Musk, pe blogul companiei.

Săptămâna trecută, Financial Times anunţa că Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite deţine o participaţie de 5% la Tesla. Supervizat de prinţul Mohammed bin Salman, Fondul suveran de investiţii este elementul central al strategiei Vision 2030 destinat modernizării economiei Arabiei Saudite. Anul trecut, Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite a investit 3,5 miliarde de dolari în compania de ride-sharing Uber.

Acţionarul majoritar al Tesla și-a redus participaţia

În acest context, acţionarul majoritar al Tesla, Fidelity Investments, şi-a redus participaţia la producătorul auto cu 21% în trimestrul doi din 2018, înainte ca directorul general Elon Musk să-şi anunţe planul de a delista compania de la bursă.

Fidelity a vândut trei milioane de acţiuni, sau o cincime din participaţia sa, şi la 30 iunie deţinea sub 11,2 milioane de acţiuni, se arată într-un comunicat trimis vineri către Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA (SEC).

Compania rămâne unul din principalii 10 acţionari ai Tesla, titlurile sale fiind evaluate la aproximativ patru miliarde de dolari, conform datelor Reuters.

Nu este clar motivul pentru care Fidelity şi-a redus participaţia sau dacă este interesat să sprijine delistarea Tesla.

Într-un mail trimis angajaţilor, Elon Musk a explicat că delistarea va crea "mediul pentru ca Tesla să opereze în cele mai bune condiţii", liberă de "evoluţia imprevizibilă de pe bursă, care îi poate afecta pe cea care lucrează la companie".