În februarie, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor.

Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa.

Volkswagen şi Daimler sunt pregătite să ofere pe banii lor o reconfigurare a sistemului hardware pentru ca vehiculele diesel mai vechi să polueze mai puţin, a anunţat ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, adăugând că BMW încă nu este de acord.

Toţi cei trei mari producători auto germani au fost de acord să cheltuiască până la 3.000 de euro per vehicul pentru diverse măsuri, inclusiv subvenţii pentru achiziţionarea unor modele mai noi şi mai puţin poluante.

Citește și: Semnal de alarmă în Europa. Motorina ar putea fi interzisă în UE

Companiile auto sunt dispuse să meargă mai departe cu aceste subvenţii, menite să convingă clienţii să-şi cumpere vehicule performante cu emisii scăzute, a explicat ministrul Transporturilor după o întâlnire cu reprezentanţii industriei auto.

Acesta a adăugat: "Volkswagen, Daimler şi BMW îşi vor asigura clienţii că vor conduce în continuare şi cerem producătorilor auto străini, cum ar fi Peugeot şi Fiat, să facă aceleaşi eforturi ca cele ale firmelor germane".

Poluarea urbană în multe oraşe germane este mai ridicată decât prevăd normele UE, determinând autorităţile să găsească metode de a reduce poluarea.

Pentru a reduce nivelul poluării şi a evita interzicerea totală a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler şi alţi producători auto şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a maşinilor electrice.

Industria auto germană, unde lucrează aproximativ 800.000 de angajaţi, este afectată de reacţia negativă faţă de automobilele echipate cu motoare diesel după ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii şi a stimulat în alte ţări investiţiile în vehiculele electrice.