Producatorul italo-american va folosi banii pentru extinderea fabricilor sale din statele Michigan si Ohio si va muta productia modelului Ram din Mexic in SUA.

Seful Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a declarat ca deciziile erau analizate "de ceva timp".

Marti, Ford Motor a anuntat ca va anula planificata investitie de 1,6 miliarde de dolari intr-o fabrica din Mexic si va investi 700 de milioane de dolari in uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate inca 700 de persoane.

Anuntul vine dupa ce presedintele ales Donald Trump a amenintat ca va impune taxe masive celui mai mare producator din SUA, General Motors, pentru ca fabrica unele modele Chevrolet Cruze in Mexic.

Trump a multumit Ford pentru "crearea a 700 de noi locuri de munca". "Acesta e doar inceputul, vor urma mult mai multe", a declarat, pe Twitter, oficialul american.

Sefii producatorilor auto niponi Toyota si Honda au anuntat saptamana trecuta ca nu intentioneaza sa reduca productia in Mexic, preferand sa astepte ceremonia de investitura a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, ce va avea loc la 20 ianuarie la Washington, inainte de a decide daca vor face schimbari majore

"Vom lua in considerare optiunile noastre si asteptam sa vedem ce decizii va adopta Donald Trump", a afirmat presedintele Toyota, Akio Toyoda, cand a fost intrebat daca firma sa ia in considerare modificarea planurilor in Mexic, unde construieste o fabrica.

"Producem masini in Mexic pentru pietele din America de Nord si Europa si nu avem planuri imediate sa schimbam asta", a declarat, la randul sau, presedintele-director general al Honda, Takahiro Hachigo.

Principalii producatori auto niponi - Toyota, Honda si Nissan - au facilitati de productie in SUA si Mexic, in timp ce Toyota si Honda au uzine si in Canada. O mare parte din vehiculele fabricate in Mexic si Canada sunt exportate spre Statele Unite, cea mai mare piata auto pentru producatorii auto din Japonia.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume. Al doilea mare producator auto din SUA, Ford este prezent si pe piata din Romania.