Ford Motor nu renunta la mutarea productiei modelului Ford Focus din Michigan in Mexic, a afirmat directorul general Mark Fields, si pentru ca clientii americani cer preturi scazute pentru automobilele mici. In Mexic, salariile sunt cu 80% mai scazute decat in SUA.

Pretul de pornire pentru modelul Focus este de 16.775 dolari, mai putin de jumatate decat pretul mediu platit de consumatorii americani pentru vehiculele noi.

"Intotdeauna trebuie sa incepem cu consumatorul. Clientul cere un anumit nivel al pretului si a valorii pe acel segment, si este important pentru noi ca firma sa avem succes financiar cu acel produs", a declarat Fields intr-un interviu acordat AP.

Acesta a dat asigurari ca nu va fi pierdut nici un loc de munca in SUA, iar fabrica din Michigan va produce doua noi modele. "Daca lucrezi in acea fabrica, ai acum mai multe asigurari legate de locul de munca deoarece vor veni doua noi produse, in loc de unul", a explicat seful Ford.

Recent, Trump a amenintat ca va impune un tarif de 35% companiilor care construiesc noi fabrici peste hotare si vand produsele in SUA.

Fields a declarat ca tarifele nu pot fi impuse companiilor individuale, ci doar intregului sector, astfel incat vor afecta toata industria auto.

Alti producatori auto care exporta in SUA vehiculele produse in Mexic sunt Nissan, General Motors, Fiat Chrysler si Toyota.

Intrebat daca este ingrijorat de amenintarile privind impunerea unor tarife, Fields a raspuns: "Desigur. Intotdeauna analizam riscurile si oportunitatile". Seful Ford si-a exprimat, insa, optimismul ca politicile de stimulare a cresterii anuntate de Trump vor ajuta industria auto: "Credem cu tarie ca vor prevala politicile corecte deoarece cred ca toti impartasim aceleasi obiective: Vrem o economie americana solida si vom continua sa ne aducem contributia la realizarea acestui obiectiv".

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume. Al doilea mare producator auto din SUA, Ford este prezent si pe piata din Romania.