În perioada 1 septembrie-31 decembrie, Ford va oferi şoferilor până la 4.000 de lire sterline (5.200 dolari) pentru automobile şi 7.000 de lire pentru furgonete, dacă vor înlocui vehiculele cu o vechime de cel puţin opt ani cu modele mai noi, a anunţat marţi producătorul auto american.

Ford şi alţi producători auto acordă deja stimulente automobiliştilor germani pentru a înlocui cele mai poluante maşini, încercând să rezolve problema poluării provocată de o lacună a standardelor europene pentru vehicule, care permite ca nivelul dioxidului de nitrogen din aer să crească, iar cel al emisiilor de dioxid de carbon să fie mai mic.

Citeste și: A treia țară din UE care vrea să interzică mașinile diesel

Volkswagen a demarat, în Germania, un program asemănător, prin care oferă clienților săi discounturi de până la 10.000 de euro, dacă aceștia sunt de acord să renunțe la mașina lor diesel veche, pentru a cumpăra una nouă.

În Marea Britanie există cea mai mare flotă de vehicule diesel din Europa, după ce şoferii au fost încurajaţi să renunţe la automobilele pe benzină, care emit mai mult dioxid de carbon.

Luna trecută, guvernul britanic a urmat modelul Franţei, anunţând că va urmări oprirea vânzărilor de automobile diesel şi pe benzină începând din 2040, în cadrul unui plan mai larg de reducere a poluării aerului, care în ultimii şapte ani a depăşit limitele legale.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că programul de eliminare a automobilelor diesel din capitala britanică ar putea costa până la 515 milioane de lire.