Confiscarea a avut loc pe fondul agravarii crizei economice din Venezuela, care a afectat deja numeroase companii americane, scrie News.ro.

“Fabrica General Motors Venezolana (GMV) a fost preluata in mod neasteptat de autoritatile publice, care au impiedicat activitatile normale. In plus, alte active ale companiei, cum ar fi vehiculele, au fost luate ilegal”, se arata intr-un comunicat al producatorului auto american.

Confiscarea va provoca probabil daune ireparabile companiei, celor 2.678 de muncitori, 79 de dealeri si furnizorilor.

Ministerul Informatiilor din Venezuela nu a raspuns solicitarilor pentru informatii.

Industria auto a Venezuelei s-a prabusit, afectata de lipsa materiilor prime provocata de controlul valutar complex si stagnarea productiei locale, activitatea multor fabrici fiind aproape blocata.

La inceputul anului 2015, Ford Motor a revizuit in scadere valoarea investitiei in Venezuela, cu 800 de milioane de dolari, inainte de taxe.

Criza economica din Venezuela a afectat multe alte companii americane, intre care producatori de alimente si farmaceutice, iar un numar tot mai mare dintre acestea exclud operatiunile din aceasta tara din rezultatele financiare consolidate.

Guvernul din Venezuela a preluat in trecut si alte fabrici. In 2014, guvernul a anuntat ca preia temporar doua fabrici ale producatorului american de produse pentru curatenie Clorox, care s-a retras din tara.

Venezuela este implicata in aproximativ 20 de procese de arbitraj legate de nationalizari care au avut loc in timpul presedintiei lui Hugo Chavez.