Procuratura din Stuttgart efectueaza cercetarile incepand din luna februarie, pentru a afla daca membrii board-ului Porsche SE au ascuns investitorilor informatii legate de investigatia din Statele Unite, inainte ca manipularea emisiilor sa devina publica in 2015 si sa provoace declinul actiunilor VW si pierderi masive actionarilor.

Informatia este o veste proasta pentru VW, care incearca sa puna capat scadalului, partial prin incredintarea conducerii unei echipe conduse de Muller.

Investigatia ar putea avantaja miile de procese intentate de investitori din Germania, care cer despagubiri de peste 8 milioane de euro de la VW si ar putea atrage pentru prima oara in acest scandal holdingul Porsche.

Porsche SE administreaza 52% din actiunile Volkswagen AG, detinute de mostenitorii lui Ferdinand Porsche, de cand producatorul de automobile sport Porsche AG a fost inclus in grupul Volkswagen, in 2012.

VW si-a recunoscut vinovatia in SUA pentru manipularea testelor de poluare ale automobilelor diesel si a acceptat plata a 25 de miliarde de dolar, sub forma de amenzi, penalitati, costuri legale si despagubiri destinate clientilor.

”Exista motive sa credem ca acuzatii au informat tarziu, in mod intentionat, actionarii despre consecintele financiare, in special pentru actionarii Porsche SE, ale manipularii emisiilor vehiculelor diesel prin intermediul unui soft ilegal”, se arata intr-un comunicat al procuraturii din Stuttgart.

Un purtator de cuvant al Porsche SE a declarat ca acuzatiile sunt nefondate. Muller era director general al Porsche AG la izbucnirea scandalului, in septembrie 2015, si membru in boardul Porsche SE.