Cele 15.000 de tichete au fost repartizate incepand de miercuri catre colectori, iar persoanele fizice care detin masini mai vechi de zece ani se pot adresa firmelor colectoare, in vederea casarii acestor autoturisme, se arata in comunicatul al Ministerului Mediului si Padurilor, citat de Mediafax.

Reprezentantii ministerului au precizat ca sesiunea pentru persoanele juridice se afla in etapa de depunere a dosarelor, care se desfasoara in perioada 23 aprilie - 31 august.

Ca si in 2010 si 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 de lei, fiind exprimata printr-un tichet cu valoare nominala. De asemenea, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.

Prin Programul Rabla au fost casate in 2012 un numar de 25.964 de autoturisme mai vechi de 10 ani. In cadrul primei sesiuni a programului au fost achizitionate 8.006 masini, dintre care 3.661 de productie autohtona.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunta, in 18 iunie, ca pana la sfarsitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numarul tichetelor din programul "Rabla", cu o valoare totala de 57 de milioane de lei.

Totodata, ministrul preciza ca programul "Rabla" va continua, intrucat se considera ca acesta este in sprijinul cetatenilor, iar dupa rectificarea bugetara vor mai fi puse pe piata alte 15.000 de tichete.

Intrebata care este sursa de finantare pentru aceste tichete, Rovana Plumb spunea ca a fost facuta o analiza si s-a stabilit ca banii pot fi luati din alte surse din Administratia Fondului de Mediu. Ministrul preciza ca s-a decis ca pentru o perioada sa fie suspendata finantarea pentru parcuri in sate si comune.

Rovana Plumb mai spunea ca masinile electrice si hibrid vor fi mentinute ca si capitol separat in programul "Rabla". Programul "Rabla" editia 2012 a inceput in luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putand acoperi casarea a 30.000 de masini vechi. In mai putin de o luna, conform statisticilor Ministerului Mediului, obtinute de Mediafax, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de masini, mai exact 11.927.

Bugetul prevazut initial de Administratia Fondului de Mediu pentru editia 2012 a programului "Rabla" a fost de 114 milioane de lei, suma din care poate fi acoperita scoaterea din uz a 30.000 de masini mai vechi de zece ani.

Si anul trecut programul "Rabla" a inceput initial cu o alocare bugetara suficienta pentru casarea a 30.000 de masini. In 2010 insa el a fost suplimentat, astfel incat s-a obtinut casarea a 189.323 de masini, iar in 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de masini.

Romanii care au masini mai vechi de zece ani pe care doresc sa le duca la casat in schimbul voucherelor valorice pentru programul "Rabla" pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementarilor, proprietarii de masini mai vechi de zece ani, dar obligatoriu in stare de functionare trebuie sa mearga la REMAT-uri cu actele de proprietate si cu documentele de la politie din care sa rezulte radierea lor din circulatie. In baza acestor documente, masina veche este casata, in schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpararea unei masini noi, fie le pot vinde pe piata libera.

In ultimii doi ani, prin programul "Rabla" au fost casate 305.964 de masini uzate si au fost cumparate 101.766 de masini noi, 40.269 dintre acestea fiind de productie romaneasca, potrivit datelor Ministerului Mediului.