"Intr-o asemenea situatie nu putem sa ramanem la infinit. Am venit si cu dobanda foarte jos, nu mai avem inflatie, deci micsoram jocul dobanzilor. Sa vedem cine se va misca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot sa va spun acum, chiar daca as cunoaste nu v-as spune-o. Dar ca suntem pregatiti sa apropiem mai mult dobanzile in piata de rata dobanzii de politica monetara, da, pentru ca si bancile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobanzilor", a spus guvernatorul BNR, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. 

Mugur Isarescu a explicat ca BNR a lasat in ultimii ani sa se decupleze dobanzile in piata de rata de politica monetara pentru ca Romania are particularitati de piata de capital nu prea adanca si volume mari de intrari, "nu pentru Londra", care puteau duce la miscari de curs de 10-15%. 

"Ceea ce am facut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu bancile, ne-am spus si cuvinte frumoase, dar am tinut aceasta varianta avand in vedere particularitatile Romaniei, faptul ca a avut o inflatie ridicata, am fost ramasi in urma in ceea ce priveste dezvoltarea pietelor de capital, piete inguste cu potential mare de variatii de curs, cu miscari relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi", a completat guvernatorul.

Ratele dobanzilor pe piata interbancara sunt mult sub rata de politica monetara, chiar dupa taierea operata luni de BNR, de la 3,5% la 3,25% pe an.

Dobanzile pe o zi se plasau miercuri pe piata interbancara la 0,7% - 1,2% pe an, cele la saptamana la 0,8% - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58% - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88% - 2,63%. 

BNR a redus luni inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.