"TARIFELE DE DESPAGUBIRE (...) CONTESTATE in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se ANULEAZA". Aceasta este fraza care le va readuce zambetul pe chip zecilor de mii de soferi prinsi fara rovinieta in ultimii ani.

In traducere libera, romanii care au contestat amenzile primite vor fi scutiti de plata tarifului de 28 de euro cerut pana acum de Compania de Drumuri si raman doar cu amenda de 250 de lei.

Potrivit CNADNR, recordman-ul in materie este un sofer care a incasat anul trecut 217 penalizari. Daca acesta a depus contestatii pentru fiecare dintre ele, atunci noua lege il scuteste de plata a 6.076 de euro.

Unii avocati merg si mai departe. ''Aceasta reglementare nu se aplica doar pentru viitor, ci si pentru trecut. Se aplica sanctiunea o singura data, 300 de lei amenda. Si despagubirea o singura data, 28 de euro. Asta este tot. Toate celelate sunt desfiintate”, explica avocatul Gheorghe Piperea.

Cei de la Compania de Drumuri resping aceasta interpretare. Cert este ca pana acum impotriva CNADNR au fost intentate zeci de mii de procese, multe dintre ele castigate de reclamanti.

Noile prevederi vor intra in vigoare odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial. Legea elimina cu totul tariful de 28 de euro cerut pana acum de CNADNR. Si prevede ca soferii nu mai pot fi amendati a doua oara pana cand nu primesc acasa procesul verbal pentru prima contraventie.