O tendinta de consum oarecum in contrast cu noile date din piata, mai exact pretul motorinei (foarte apropiat de cel al benzinei).

Restul datelor raman neschimbate: costrul de achizitie al masinii cu motorizare diesel este mai mare, iar ulterior si costurile de intretinere sunt mai ridicate.

Cu toate acestea, in ianuarie, 45,3% dintre cumparatorii de masini noi au ales motorizarea diesel, iar in februarie procentul a crescut la 51,8%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile ( APIA).

Principala motivatie a celor care aleg motorizarea diesel este consumul scazut. Dar chiar si asa, am demonstrat intr-un calcul ca este mai rentabila si per total te costa mai putin o masina diesel doar daca o folosesti intens, mergi  zeci de mii de kilometri pe an cu ea. Altfel, prin consumul scazut de carburant nu reusesti sa amortizezi decat dupa multi ani diferenta de pret platita la achizitie.

De ce este tendinta de consum in contrast? Pentru ca rentabilitatea masinilor diesel era evidenta atunci cand motorina era substantial mai ieftina decat benzina. Insa atunci, contrar asteptarilor, erau preferate motorizarile pe benzina.

Daca ne uitam la statisticile APIA, in 2008, doar 38% dintre masinile noi vandute in Romania erau diesel, in 2009- 39%, iar in 2010, 37%.

Acum, motorina este foarte apropiata ca pret de benzina, dar romanii cumpara mai multe masini diesel. Este adevarat, autoturismele diesel consuma mai putin decat cele pe benzina insa dupa cum puteti vedea in ACEST CALCUL, amortizarea banilor platiti in plus la achizitie pentru o masina diesel se face in multi ani.

Care sunt  modelele diesel noi pe care le-au cumparat romanii la inceputul acestui an:

  1. Skoda Octavia -241 de masini vandute
  2. Volkswagen Golf – 161 masini vandute
  3. Volkswagen Passat – 138 masini vandute
  4. Skoda Superb – 100 masini vandute
  5. Skoda Fabia – 99 masini vandute

 

 Cum comentati noua tendinta? Ce masina ai cumpara acum: diesel sau benzina?