Producătorul american de mașini a anunțat zilele trecute că va începe să producă al doilea model în fabrica de la Craiova, unde va investi peste 200 de milioane de euro și va crea 1.500 de noi locuri de muncă.

 Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Ford România, britanicul Ian Pearson, îşi mărturiseşte angajamentul total faţă de uzina de la Craiova, dar subliniază că autorităţile române trebuie să îşi respecte angajamentele, în special pe cele legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere şi ferate.

"Am vrea ca Guvernul român să spună clar care este planul său pentru viitor şi să se ţină de cuvânt", a afirmat el, potrivit News.ro.

Ian Pearson a spus că uzina din Craiova este în continuare foarte competitivă deși a avut o producţie anuală de doar o treime din ţinta propusă, de 250.000 de maşini pe an, din cauza cererii scăzute din piață.

Legat de cele 1.500 de locuri de muncă ce urmează să fie create, CEO-ul Ford a spus că va fi o combinaţie de personal înalt specializat şi de angajaţi cu cunoştinţe de bază. Rectrutările urmează să înceapă la finalul acestui an, iar uzina va introduce un al treilea schimb.

"Toate aceste 1.500 de locuri de muncă vor fi atribuite cetăţenilor români. (...) E extraordinar să lucrezi cu ei. Sunt dispuşi să înveţe şi să se dezvolte. E excelent să lucrezi cu ei", a afirmat Ian Pearson.

CEO-ul Ford a mai spus că în acest moment costul cu transportul este mai mare în România decât în cea mai mare parte a vestului Europei şi a transmis Guvernului român să îşi respecte propriile angajamente.

"De când am venit în România, Ford a spus, ca de altfel toate companiile din sectorul auto, că dezvoltarea infrastructurii este importantă nu doar pentru afacerile din această ţară ci şi pentru atragerea de noi investitori. Există o diferenţă între promisiunile care au fost făcute (n.r. - de autorităţi) şi unde ne aflăm în acest moment. Nu suntem acolo unde am vrea să fim şi am spus asta clar Guvernului român. El s-a angajat la un plan clar de dezvoltare a infrastructurii, iar noi suntem în contact constant cu Executivul pentru a ne asigura că sunt respectate aceste termene. Mesajul din partea Ford, dar şi a celorlalte companii din sectorul auto este: noi ne respectăm anagajamentele pe care ni le-am asumat, autorităţile să îşi respecte şi ele propriile angajamente", a declarat Pearson.

Întrebat dacă în contextul anunţării acestei investiţii majore în fabrica de la Craiova conducerea Ford a avut noi discuţii cu autorităţile române, el a spus că au existat discuţii şi că reprezentanţii companiei au subliniat că vor ca Guvernul să îşi respecte angajamentele legate de dezvoltarea infrastructurii, prioritare fiind şoselele de centură din jurul oraşelor Balş şi Slatina, ca parte a drumui expres dintre Craiova şi Piteşti.

"De asemenea, toţi reprezentanţii industriei auto aşteaptă cu nerăbdare ca autostrada dintre Piteşti şi Sibiu să fie gata la termen. La fel de importantă este şi calea ferată dintre Craiova şi Timişoara şi Craiova şi Calafat. (...) Orice companie are un plan de afaceri şi priveşte spre viitor. Stabilitatea şi predictibilitatea din partea Guvernului sunt lucruri importante pentru noi. Întotdeauna sunt schimbări, schimbarea este un lucru bun, dar am vrea ca Guvernul român să spună clar care este planul său pentru viitor şi să se ţină de cuvânt", a adăugat CEO-ul Ford.