In piata de masini, de pe urma legii partajului au de castigat si vanzatorii si cumparatorii. Vanzatorii nu comit nicio ilegalitate. Ordonanta  de Urgenta prinvind taxa de mediu are mai multe exceptii:

Art. 8. - Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
e) dobandite prin mostenire, in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii.
f) dobandite prin partaj.

"Partajul se refera atat la bunurile dobandite intre sot si sotie in timpul casatoriei, cat si la alte bunuri in care exista mai multi coproprietari in functie de fiecare speta", explica Dan Mircea Carlanaru, notar.

In doar doua ore, la Serviciul de Inmatriculari din Bistrita aproape 40 de soferi au venit sa isi depuna actele pentru legea partajului. Numarul lor este in continua crestere, dovada ca, la Registrul Auto, programarile sunt blocate si se mai primesc dosare decat peste 10 zile.

De exemplu, un barbat recunoaste ca nu divorteaza de sotie, insa a decis sa treaca pe numele ei noua masina. Familia scapa astfel de taxa de 1.500 de euro. "Este o protita si lumea trebuie sa profite, este o idée buna. Nu divortez, dar daca e nevoie, divortam, numai masina sa avem", spune acesta. Langa, gasim un tanar care tot in familie se descurca.

In acest context, notarii au marit taxele pentru documente. De la 80 de lei la peste 400 de lei.