Cifra nu include sutele de mii de sirieni care au fugit din tara, dar care nu sunt inregistrati ca refugiati. 

Informatiile referitoare la "conditiile din ce in ce mai ingrozitoare din interiorul tarii" explica aceasta crestere spectaculoasa, potrivit UNHCR.

Organizatiaa facut referire la "orase unde populatia este incercuita, oamenii sunt infometati, iar civilii sunt abuzati sau ucisi fara discriminare".

Conflictul din Siria s-a soldat cu moartea a peste 191.000 de persoane de la declansarea sa, in martie 2011. 

Pe langa refugiati, violentele au determinat stramutarea interna a 6,5 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca aproape 50% dintre sirieni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, a adaugat UNHCR. Aproape jumatate dintre cei care au fost nevoiti sa plece sunt copii, potrivit agentiei ONU. 

Majoritatea refugiatilor s-au indreptat spre tarile vecine, pe teritoriul Libanului aflandu-se 1,14 milioane sirieni, in Iordania 608.000, iar in Turcia 815.000. 

Presiunea asupra economiilor, infrastructurilor si resurselor tarilor-gazda este "enorma", subliniaza UNHCR, care adauga ca aproape 40% dintre refugiati traiesc in adaposturi fara conditiile necesare. 

"Criza siriana a devenit cea mai mare urgenta umanitara. Cu toatea acestea, comunitatea internationala nu reuseste sa raspunda nevoilor refugiatilor si tarilor care ii primesc", a declarat, intr-un comunicat, Antonio Guterres, directorul UNHCR.

Tarile donatoare au oferit 4,1 miliarde de dolari pentru sprijinul persoanelor afectate de conflictul din Siria. Potrivit UNHCR, alte doua miliarde ar fi necesare pana la sfarsitul anului pentru refugiatii sirieni.