Potrivit proiectului MFP pentru implementarea acestui program, prin care satul garanteaza creditele, persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, inclusiv, la data aprobarii creditului, vor beneficia de o finantare - exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit - care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Statul va garanta 50% din finantarea acordata. 

Cei cu varsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobarii creditului vor beneficia de finantare - exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit - care va acoperi maximum 90% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. In acest caz, statul va garanta 40% din finantare. 

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat, trebuie indeplinite o serie de conditii, intre care: sa faca dovada ca autoturismul care va fi cumparat este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5, este cumparat de la o firma care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA. 

De asemenea, cumparatorul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita Full Casco fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna, si sa nu instraineze masina pe toata durata de valabilitate a garantiei. 

Programul "Prima Masina" va beneficia in acest an de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.  A fost aprobat la mijlocul lunii octombrie de Guvern prin ordonanta de urgenta, actul normativ indicand doar ca pretul maxim al masinii care poate fi astfel cumparata este de 50.000 lei plus TVA.  Ordonanta nu cuprinde detalii legate de valoarea creditului care poate fi contractat cu garantia statului, de perioada de valabilitate si de avansul minim care poate fi solicitat cumparatorului.