"Puterea din ce in ce mai scazuta de cumparare, precum si masurile de austeritate adoptate de Guvern sunt principalii factori care influenteaza negativ evolutia pietei auto. De asemenea, importul masiv de masini second hand duce la scaderea vanzarilor de masini noi", a explicat pentru Mediafax directorul general al importatorului Peugeot - Trust Motors, Narcis Ghita.

El a precizat ca aproximativ 80% din vanzarile de masini au fost realizate prin intermediul programului de innoire al parcului auto.

"Rabla a salvat piata auto romaneasca de la un dezastru. Daca Guvernul va finanta programul Rabla in continuare, anul viitor vom asista la o redresare a vanzarilor. Asta pentru ca, anul acesta, cele mai multe companii s-au restructurat, iar in 2011 vor putea sa ia decizii clare de business. Multe dintre firme vor trebui sa-si innoiasca flota auto", a spus Ghita.

Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 54,3% anul trecut, la 147.962 de unitati, iar segmentul autoturismelor a inregistrat un recul de 52%, la 130.193 de masini, astfel ca piata auto a revenit aproape de nivelul inregistrat in 2003.