"Nimeni nu ar trebui sa fie autorizat sa arunce in haos o regiune si, cu atat mai putin, intreaga lume, din egoism", a declarat Xi Jinping, fara sa mentioneze disputele maritime dintre Beijing si Tokyo sau cu alte tari din regiune.

"Trebuie sa actionam in mod concret pentru a solutiona dificultati importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei", care "se confrunta cu noi provocari, atat timp cat apar probleme sensibile si (atat timp) cat exista amenintari in domeniul securitatii traditionale si netraditionale", a continuat acesta.

Exprimandu-se in fata mai multor sefi de stat si de guvern, la Forumul Economic anual de la Boao, pe Insula Hainan (sud), Xi Jinping a indemnat comunitatea internationala sa apere "o viziune favorabila unei securitati globale, comune si de cooperare".

La forum asistau presedintele birman, Thein Sein, premierul australian, Julia Gillard, si directoarea FMI, Christine Lagarde.

Peninsula coreeana se confrunta cu o intensificare a tensiunilor, dupa ce Phenianul a lansat cu succes o racheta cu raza lunga de actiune, in decembrie, considerata un tir de racheta balistica, si a celui de al treilea test nuclear, in februarie. Coreea de Nord, careia China ii este principalul aliat important, si-a anuntat intentia de a reporni un reactor nuclear oprit in 2007, in ciuda rezolutiilor ONU care ii interzic orice program atomic, si a mobilizat doua rachete cu raza medie de actiune pe coasta de est.