Demisia sa, care va deveni efectiva din 24 iunie, se datoreaza "serioaselor probleme cauzate clientilor si actionarilor companiei", a mentionat Aikawa intr-un comunicat de presa.

El a luat aceasta decizie dupa finalizarea achizitiei a 34% din Mitsubishi Motors de catre compania nipona Nissan Motor, ceea ce constituie "o iesire" din problemele cu care se confrunta producatorul auto din cauza scandalului iscat de falsificarea datelor, dupa cum a explicat intr-o conferinta de presa.

De asemenea, Aikawa a precizat ca manipularea "nu a fost ordonata" de la "varful" companiei, dupa ce prima faza a investigatiei interne ii mentionase pe unii dintre ingineri drept responsabili pentru falsificare, din cauza presiunii pentru atingerea anumitor obiective fixate de conducere.

Compania nu a precizat cine il va inlocui pe Aikawa si a subliniat ca succesorul acestuia va fi anuntat in iunie, in timp ce presa nipona vehiculeaza numele lui Osamu Masuko, actual director adjunct.

Schimbarea conducerii companiei vine la o saptamana dupa ce Nissan Motor a anuntat ca va achizitiona 34% din actiunile Mitsubishi, pentru a deveni actionar majoritar si a reinvia prestigiul marcii dupa scandal.

In aprilie, Mitsubishi a recunoscut ca a manipulat datele privind consumul de combustibile la cel putin 625.000 de autoturisme vandute in Japonia, din patru modele de mini vehicule (cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi)

In cursul investigatiei ulterioare, compania a semnalat ca aceasta practica a fost extinsa si la alte modele, dar nu se cunosc inca dimensiunile cazului.

Mitsubishi Motors va avea pe 24 iunie Adunarea Generala a Actionarilor si este prevazut ca, dupa aceasta reuniune, Nissan sa numeasca pe unul dintre directorii sai in fruntea Departamentului de Dezvoltare.