Cea mai stabila tara din Europa din punct de vedere economic vrea sa transforme masina personala intr-un lux. Indiferent de clasa masinii sau de cea a cumparatorilor de masini.

Rudolph Wehrli, presedintele Asociatiei Industriilor din Elvetia spune ca este o masura cu efect pozitiv dublu. In primul rand contribuie la independenta Elvetiei de surse de energie poluante, iar in al doilea rand stimuleaza transportul public. Asa ca pretul propus pentru 1 litru de motorina sau benzina este de 5 franci, adica 4 euro.

Elvetia este una dintre cele mai dure tari cu regimul masinilor si al soferilor. Amenzile se calculeaza procent din venit, cursele de masini sunt interzise din cauza unui accident cu morti acum cateva zeci de ani, iar vignetele pentru autostrazi vor fi majorate pana la 80 de euro/an.

Wehrli a spus ca “nu e normal sa ne comportam ecologic numai cand ne convine, ci tot timpul. Daca urcam pretul litrlui de combustibil – motorina sau benzina – la 5 franci, va fi ok. Traficul trebuie sa-si plateasca pretul”.

Formula 1 pentru familisti. Ferrari FF, singura masina de familie care atinge 322 km/h. VIDEO

Uniunea Elvetiana de Arte si Meserii crede ca ratioanmentele “verzi” ale lui Rudolph Wehrli sunt extreme. Toni Gunziger, professor de la ETH Zurich (Institutul de Tehnologie) sustine insa cresterea pretului combustibililor chiar pana la 12 franci, de peste doua ori mai mult decat a propus Wehrli.

Ministrul finantelor, Eveline Widmer, a prezentat niste planuri de renuntare la energia nucleara pana in 2034. In acest context, si planurile de crestere a preturilor la benzinarii este cat de real se poate.  

Astazi, in Elvetia, pretul unui litru de benzina (95) este 1,47 euro, iar 1 litru de motorina costa 1,53 euro.