Soferii care conduc masini cu motoare diesel au fost surprinsi dimineata, cand si-au facut plinul: cel mai scump litru de motorina a trecut de sase lei, in conditiile in care in luna iulie era 5,74 lei.

Scumpiri motorina:

iulie 2011 - 5,74 lei/litru
august 2011 - 5,8 lei/litru
septembrie 2011 - 5,84 lei/litru
octombrie 2011 - 5,93 lei/litru
ianuarie 2012 - 6,04 lei/litru

Scumpirea este pusa de benzinari pe seama cresterii accizelor pentru motorina. Iar pretul nu se va opri aici. Va urca, pentru ca cererea este foarte mare. Cu alte cuvinte sunt mai multe masini diesel decat pe benzina. Ironia sortii, multi soferi si-au cumparat asemenea motoare pentru ca motorina costa mai putin. Dar in 2012 va fi regina scumpirilor, se tem analistii. "Pana acum cativa ani, benzina era de doua ori mai scumpa decat motorina. Sa ajunga sa fie egale sau poate motorina sa fie putin mai scumpa", spune Ionut Purica, expert in energie.

In plus, in acest an, potrivit unei directive a Comisiei Europene, rafinariile care au poluat mai mult vor trebui sa cumpere certificate de carbon, iar aceste cheltuieli se vor regasi tot in preturi. Aceleasi certificate de carbon vor scumpi si biletele de avion.

"S-a considerat ca aviatia este cel mai mare poluator si trebuie sa plateasca. Este normal sa se regaseasca in costul biletului. Vorbim de o scumpire intre 2 si 4 euro, 5 euro pe bilet",
afirma si Adrian Ionascu, directorul general al operatorului low-cost Blue Air.

Cei care nu au decis inca scumpirea, investesc in biocombustibil. "Costurile sunt monitorizate si vom decide daca se vor lua astfel de decizii. Pretul petrolului este in continua crestere si perioada urmatoare ne facem o idee despre necesitatea introducerii biocombustibilului in aviatie", spune Paula Calarasu, purtatorul de cuvant al companiei TAROM.

Biletele de avion vor costa mai mult din martie si cu siguranta vor scumpi si vacantele celor care si-au facut planuri pentru aceasta vara.