Acum, un start-up olandez spune ca a reusit sa construiasca un automobil care respecta atat regulile de circulatie pe sosele, cat si regulamentele pentru traficul aerian.

Vehiculul, care este o combinatie intre o masina si un elicopter, a fost inventat de compania olandeza Pal-V si este de asteptat ca primul model sa intre in productie in 2018.

Potrivit producatorilor, Liberty a fost proiectata in concordanta atat cu regulule de circulatie pe sosele, cat si cu regulamentele pentru traficul aerian.

Liberty este un giroplan care, asemenea unui elicopter, este dotat cu o elice, diferenta fiind ca aceasta se misca cu ajutorul energiei eoliene.

Vehiculul este pus in miscare cu ajutorul unui propulsor amplasat in spate, care este echipat cu doua motoare, plus unul de rezerva.

In aer, Liberty poate zbura cu 177 km/ora, in timp ce pe sosea autovehiculul va atinge pana la 170 km/ora.

Trecerea de la modul terestru la cel aerian se face in 10 minute, masina avand o autonomie de pana la 500 km.

Prototipul testat in prezent permite doar doua persoane in cabina, insa producatorii se gandesc sa fabrice si un vehicul zburator pentru familie.

Conducerea acestei masini va necesita si un permis de pilot, pe langa cel de conducere pe sosele.

Potrivit The Independent, modelul de baza ar putea costa in jur de 400.000 de dolari, insa editia “Pioneer” care va fi primul model care va iesi pe piata va ajunge pana la 600.000 euro.