Daca Renault obtine performante financiare deosebite, bonusul lui Ghosn poate ajunge la maximum 180% din salariul sau anual fix, a anuntat al doilea producator auto european.

Carlos Ghosn a informat ca va dona un milion de euro (1,10 milioane de dolari) din bonusul sau fundatiei Renault.

Consiliul de Administratie a apreciat ca pachetul salarial al directorului general este in linie cu cel al sefilor din industria auto si au scos in evidenta rezultatele financiare solide inregistrate de companie in 2015, cand s-a inregistrat un avans al castigurilor de aproape 50%.

Actionarii producatorului auto au respins la intalnirea din aprilie pachetul salarial de 7,25 milioane de euro (opt milioane de dolari) acordat lui Carlos Ghosn pentru 2015.

Grupul auto Renault ar trebui sa faca "modificari semnificative" asupra modului de remunerare a directorilor, a apreciat in mai un comitet de etica infiintat de principala organizatie a angajatorilor francezi.

Afep-Medef, o instanta creata in 2013 pentru a veghea la respectarea unui cod de etica privind toate aspectele guvernantei unei companii, precizeaza intr-un comunicat ca a trimis recomandarile sale directorului general de la Renault, Carlos Ghosn, in urma polemicii aparute cu privire la remuneratia acordata sefului de la Renault pentru anul 2015.

"Comitetul de guvernanta considera ca spiritul codului Afep-Medef si principiile democratiei actionariale impun ca boardul, dupa consultari cu principalii actionari, sa introduca modificari semnificative asupra modului de remunerare", se arata intr-un comunicat de presa.

In aprilie, Consiliul de Administratie de la Renault a decis sa nu modifice remuneratia lui Carlos Ghosn, dupa ce, anterior, Adunarea Generala a Actionarilor a respins cu 54,12% din voturi o rezolutie cu privire la remuneratia de 7,251 milioane de euro acordata acestuia pentru 2015.

Remuneratia lui Carlos Ghosn a inclus un salariu fix de 1,23 milioane euro, o componenta variabila de 1,737 milioane de euro si alte 4,18 milioane de euro sub forma de bonusuri si actiuni. Remuneratia de care beneficiaza Carlos Ghosn pentru postul de presedinte director general de la Renault se adauga celei de opt milioane de euro de care acesta a beneficiat anul trecut in calitate de director general al Nissan.

Statul francez detine 19,74% din actiunile Renault, dar controleaza 20% din drepturile de vot.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.