Este un semn si pentru celelalte state ca pot cumpara cu incredere porci si produse din carne de la noi.

Uniunea Europeana a interzis importul de carne de porc din Romania in 2003, inainte de aderarea noastra la Uniune, deoarece in tara noastra se folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine.

Desi ultimul caz de pesta porcina a fost inregistrat in 2009, abia astazi Comitetul Veterinar de la Bruxelles a aprobat eliminarea interdictiei.

In apropiere de Galati, la Liesti, gasim o ferma cu opt mii de capete, din care o buna parte ar putea sa plece la export.

In aceasta sectiune a fermei, porcii sunt ingrasati de la 35 de kilograme pana la 105-110 kg. Este greutatea optima pentru a fi vanduti - in tara sau la export, mai nou.

George Scarlat, crescator de porci: "Ni s-a deschis o oportunitate de a intra pe o piata interzisa noua pana ieri si, bineinteles, de aici toate beneficiile. Va dati seama ca este un mare balon de oxigen pentru toti crescatorii de porc din Romania."

Destinatia principala a porcilor nu va fi de fapt Uniunea Europeana.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Se deschid oportunitatile si pentru a exporta in tarile terte, pentru ca intotdeauna tarile terte ne judeca dupa regimul pe care il avem pe piata europeana."

Fermierii spera sa poata obtine preturi mai mari la export. Daca fermierii romani vor reusi sa exporte porci vii atunci va fi o reusita istorica.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Se pare ca de 70 de ani Romania nu a mai exportat porci in viu, deci ar fi un eveniment intr-adevar remarcabil."

Fermele romanesti cresc acum 4,7 milioane de porci, fata de 15 milioane inainte de 1990.