Acordul presupune si construirea a 20 de "superstatii" de alimentare cu energie electrica, care sunt cu pana la 16 ori mai rapide in comparatie cu statiile obisnuite, a declarat purtatorul de cuvant al Tesla, Peggy Yang, citat de Bloomberg, scrie Mediafax.

Tesla va furniza echipamentele pentru dotarea statiilor de alimentare, iar China Unicom va pune la dispozitie terenurile aferente, a spus Yang, fara a oferi detalii in privinta costului proiectului. Clientii Tesla vor beneficia de servicii gratuite de reincarcare a bateriilor automobilelor.

Actiunile Tesla au urcat vineri cu peste 2% la un nivel record de 270,60 de dolari pe bursa de la New York dupa anuntarea acordului. In ultimele 12 luni, titlurile producatorului american de automobile au crescut cu 79%, relateaza MarketWatch. In acelasi timp, actiunile China Unicom au crescu cu 3,5%, ajungand la maximul ultimilor doi ani si jumatate.

Acordul incheiat astazi de Tesla este cel de-al treilea de acest fel in China. Anterior, compania americana a semnat contracte cu dezvoltatorii imobiliari Soho China si China Yantai Holdings pentru infiintarea de statii de alimentare pe terenuri detinute de acestia.

De altfel, producatorul german de automobile BMW a anuntat in mai ca va construi, impreuna cu doua companii de stat chineze, 50 de statii de alimentare cu energie electrica in Shanghai. Compania germana estimeaza ca piata din China va deveni cea mai mare din lume pentru masinile electrice in urmatorii cinci ani.

Potrivit unor surse din piata, guvernul chinez analizeaza o investitie de pana la 100 miliarde de yeni (16 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea unei retele nationale de servicii de incarcare a bateriilor electrice.