S-au gandit ca, in acest fel, isi vor plati datoria morala fata de primarii care i-au ajutat in campania electorala. Dar premierul le-a taiat avantul si i-a anuntat ca nu sunt fonduri.

Campionul absolut al amendamentelor la bugetul pe 2013 este deputatul Anghel Stanciu, de la PSD. A cerut in plus pentru colegiul sau din Iasi 100 de milioane de lei, bani care sa ajunga la primarii care l-au ajutat sa castige alegerile.

Asa se face ca domnul deputat a scris zeci de amendamente cu dedicatie: ar vrea sa ajute trei primari sa restaureze bisericile din sat, sa construiasca blocuri ANL, sa reabiliteze sedii de primarii si de politie.

Cei mai multi bani ar fi destinati reabilitarii drumurilor comunale si retelelor de canalizare, pentru fiecare localitate din colegiul sau. Toate acestea, sustine parlamentarul, sunt promisiuni electorale pe care atat el, cat si edilii locali care i-au dat votul anul trecut, le-au facut iesenilor.

Pe acelasi model, brevetat de PSD si PNL in timpul guvernarii Boc, si fostul ministru Valerian vreme, deputat PDL de Bacau, a fost generos la scrisul amendamentelor, doar-doar va primi ceva pentru primarii care i-au facut campanie electorala.

Astfel ca nu este localitate din colegiul sau pentru care sa nu fi cerut bani. La moda in Bacau par sa fie caminele culturale, cata vreme parlamentarul ar vrea 5 milioane de lei pentru a reabilita sau pentru a construi de la zero 15 asemenea institutii.

Fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme este preocupat si de conditia fizica a celor care l-au trimis la Bucuresti. Vrea 300 de mii de lei de la buget pentru a construi trei terenuri de sport la tara.

Exemplele celor doi alesi nu sunt singurele. Peste tot, parlamentari de la Putere sau Opozitie vor "sa aiba grija" de primarii din fiefurile electorale. Alaturi de ei, si firmele de constructii asteapta banii.

De nevoile romanilor din diaspora s-a preocupat in acest an deputatul PPDD Mihai Aurelian. El a cerut milioane de lei pentru romanii de pretudinteni, iar pentru cei din Spania, 200 de mii de lei, sa finanteze revista saptamanala "Noi in Spania".

Toate aceste amendamente vor fi dezbatute, saptamana viitoare, in plenul Parlamentului. Pana atunci, premierul le-a transmis tuturor ca apreciaza bunele intentii, dar sacul e gol.

„Daca poate cineva sa inmulteasca banii din buget ca-n minunile biblice, eu sunt fericit! Neexistand insa o asemenea posibilitatea de la Iisus incoace, cand vrei da dai o paine in plus undeva, tre' sa tai din alta parte", a explicat premierul Victor Ponta.