Toyota a rechemat anul trecut cele mai multe masini din State, fapt ce afecteaza reputaÅ£ia grupului în ceea ce priveÅŸte calitatea si siguranta, intr-o perioadă marcata inca de dificultatile recesiunii.

Prin masura anuntata joi in SUA, Toyota admite ca posibilele problemele care cauzeaza "accelerare involuntara" la unele autoturisme produse de grupul japonez sa fie mai serioase decat se anticipa initial. Chemarea in service a fost initiata dupa ce au existat plangeri izolate legate de pedala de acceleratie, iar producatorul nu vrea sa riste si va verifica 2,3 milioane de masini in SUA.

Oficialii Toyota sustin ca rechemarea anuntata joi nu se incadreaza in aceeasi procedura de anul trecut, cand grupul si-a propus sa elimite posibilitatea ca pedalele de acceleratie sa ramana blocate din cauza instalarii incorecte a covorului din autoturism.

Toyota a vandut anul trecut 1,77 milioane de masini in SUA. Actiunile Toyota au inchis vineri in scadere cu 3,2%, in timp ce indicele blue-chip Nikkei al bursei de la Tokyo s-a retras cu 2,6%.