"Ministerul Finantelor Publice propune o noua modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford Romania SA pentru implementarea si finalizarea proiectelor de investitii in fabrica de automobile si fabrica de motoare de la Craiova in valoare totala de 869 milioane de euro. Aceasta consta in prelungirea pana la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a productiei asumate de automobile, respectiv de motoare", se arata in comunicat.

Conditia este ca, pana la finalul lui 2019, Ford sa realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii si fara implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investitie suplimentara de minimum 130 de milioane de euro. Din aceasta suma, 100 de milioane de euro vor fi folositi pentru introducerea in fabricatie a unui nou model de autovehicul la Craiova si 30 de milioane euro pentru productia de motoare.

"Decizia de modificare a ordonantei 109/2008 a avut la baza cuantificarea urmatoarelor beneficii pentru statul roman pe termen mediu si lung: securizarea continuarii investitiilor Ford la Craiova si intarirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului prin introducerea in fabricatie a unui nou model de autovehicul; mentinerea numarului de locuri de munca, respectiv 2.700 de salariati cu posibilitatea suplimentarii acestuia; incasarea unei contributii la dezvoltarea regionala prin plata directa de taxe si impozite in perioada 2014 - 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro; un efect multiplicator in economia nationala al investitiilor Ford in perioada 2014 - 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari", mai spun reprezentantii MFP.

Nerealizarea de catre Ford a conditiilor asumate prin aceasta modificare in termenul mentionat determina aplicarea unui mecanism de recuperare a ajutorului de stat care va fi platit de Ford proportional cu gradul de neindeplinire.

"Mentionam ca Ford a realizat, in perioada 2008 - 2012, investitia asumata prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, avand obligatia de a mentine aceasta investitie pana la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeana a fost integral platit de Ministerul Finantelor Publice. Statul roman urma ca pana la 31.12.2017 doar sa monitorizeze mentinerea investitiei si indeplinirea conditiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de catre Ford a productiei asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare", se precizeaza in comunicat.

In cazul in care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu se materializeza, Ford nu este obligata sa-si mentina investitia de la Craiova dupa 31 decembrie 2017, sustine ministerul.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice va monitoriza indeplinirea obligatiei asumate de Ford de a realiza investitia suplimentara de 130 de milioane de euro, precum si obligatia de a realiza la Craiova pana in anul 2025 un numar de 810.000 de automobile si 1,5 milioane de motoare.

Nerealizarea uneia dintre obligatiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sanctionator, respectiv recuperarea de catre Ministerul Finantelor Publice a ajutorului de stat platit companiei Ford.