Aproape 26.000 de autovehicule cu emisii zero au fost inmatriculate anul trecut in Norvegia, dintr-un total de aproximativ 150.700 de autoturisme noi.

Cele mai vandute modele au fost versiunea electrica a modelului Golf de la Volkswagen, urmat de Tesla S, Nissan Leaf, BMW i3 si Renault Zoe.

In 2014, ponderea autovehiculele electrice a fost de 12,5%.  

"Niciodata partea ocupata de autovehiculele electrice nu a fost atat de ridicata ca in 2015", a aratat Christina Bu, presedintele Asociatiei autovehiculelor electrice din Norvegia. Ea a declarat ca este importat ca facilitatile acordate acestor autovehicule sa fie mentinute, deoarece piata autoturismelor electrice nu este viabila fara ajutoarele autoritatilor.  

Comparativ, anul trecut, in Franta au fost inmatriculate 17.266 de autoturisme electrice noi, cu 64% mai multe decat in 2014, insa cota de piata a acestora este de doar 0,9%.  

Cinci milioane de norvegieni se numara printre cei mai entuziasti cumparatori de automobile electrice, gratie subventiilor ridicate, scutirilor de la plata parcarilor si taxelor de drum la care se adauga reteaua extinsa de puncte de reincarcare.

Un studiu al expertilor norvegieni arata ca scutirile de taxe pentru importurile de autovehicule electrice, parcarile gratuite si alte beneficii se ridica la 8.100 de dolari pe an pentru fiecare masina.