Statele Colorado si Washington au legalizat consumul de droguri usoare (cannabis) pentru recreere, dincolo de scopul medical.

Multa lumea nu a fost de acord si condamna in continuare liberalizarea consumului de marijuana. KIRO, un post TV din Washington, a vrut sa testeze efectul drogului legal intr-o situatie vitala pentru consumator: la volan.

Pentru experiment au fost alese trei persoane, din care doar una foloseste marijuana ca panaceu. Fata de 27 de ani este utilizator zilnic de doze mari. Ea a condus cu “de sapte ori” limita admisa de marijuana in organism – 16 nanograme.

Al doilea din test a fost un barbat de 34 de ani, consumator de weekend, iar al treilea “cobai” a fost tot un barbat, dar de 56 de ani si consumator rar.

Toti au fumat cate 0.3 grame de marijuana. Fata a avut cea mai mare cantitate in organism dup ace a adaugat cele 0.3 grame dozei zilnice necesare.

In timpul testului s-a observat ca organsimul metabolizeaza substanta diferit, in functie de sanatatea fiecaruia si de gabarit. Barbatul mai mare in varsta a fost de doar 4 ori peste limita legala, iar cel de 34 de ani a fost de 5 ori peste limita legala chiar daca au fumat aceeasi cantitate. Cu doza zlnica plus cantitatea din test, fata a fost de 7 ori peste limita admisa in cele doua state (~40 nanograme).

Testul s-a dat intr-un poligon cu o masina de scoala si instructor. Au fost si doi experti de la “Comisia de Recunoastere a Consumatroilro de Droguri”. Cei trei din experiment au trecut la volan numai dupa ce s-a confirmat absorbtia substantei in organism si consecintele psihice obsinuite dupa consum.

Cei doi experti de la Droguri si instructorul au ramas un pic stupefiati cand au vazut ca subiectii testelor au facut testul destul de bine, fara probleme mari in nici o proba. Singurele abateri de la normalitate au fost mersul incet, implicit mai prudent, manevre de volan un pic mai dubioase insa nu periculoase si stari de amorteli sau aberatii verbale.